Sprawozdanie Burmistrza złożone na sesji Rady Miasta 13 kwietnia 2023 r.

Monday, 17 April 2023 16:30

Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado!

Z racji nieodległego terminu, który upłynął od ostatniej sesji Rady, obejmującego dodatkowo okres świąteczny w dniu dzisiejszym przedstawię krótkie sprawozdanie z bieżących działań.

Na ukończeniu są już prace związane z przebudową istniejącego mostu wraz z jazem na ul. Spacerowej. Ze względu na technologię wykonywanych robót zamknięty dla ruchu, został odcinek ulicy Spacerowej w obrębie przebudowywanego mostu. Zaawansowanie przebudowy wynosi ok. 88 %. Do możliwości przywrócenia ruchu na odcinku ul. Spacerowej, przez most, konieczne jest jeszcze wykonanie nawierzchni bitumicznej na moście i dojazdach, jak również ustawienie balustrad. Oprócz tego, do wykonania została jeszcze część robót remontowych na jazie oraz robót wykończeniowych nie wymagających zamykania mostu. Wykonanie nawierzchni uzależnione jest od warunków pogodowych pozwalających na uruchomienie wytwórni mas bitumicznych i wykonanie robót asfaltowych. Wg planów wykonawcy roboty te powinny być wykonane w kwietniu br. Po ich wykonaniu do nadzoru budowlanego skierowany zostanie wniosek o pozwolenie na użytkowanie przebudowanego mostu. Po uzyskaniu pozwolenia zostanie przywrócony ruch drogowy na odcinku ul. Spacerowej.     Wykonawcą przebudowy jest Firma HYDROBUD Kielczyk Spółka Jawna z Białegostoku.

Remontu wymaga również most w ciągu ulicy Żwirki i Wigury. Posiadamy już dokumentację projektową, której koszt wyniósł 38 000 zł i uzyskano skuteczne zgłoszenie wykonania remontu do Starostwa Powiatowego. Termin przystąpienia do remontu będzie uzależniony od możliwości finansowych miasta.

Na bieżąco prowadzone są prace remontowe na drogach miejskich. Na odcinkach dróg o nawierzchni żwirowej i gruntowej, na których, z uwagi na panujące warunki atmosferyczne, poruszanie się samochodami staje się bardzo uciążliwe, prowadzone są doraźne wyrównania i uzupełnianie ubytków w nawierzchni. Panująca pogoda sprzyja również powstawaniu ubytków w nawierzchniach bitumicznych. Remonty dróg o nawierzchni bitumicznej wykonywane są przy użyciu mieszanki mineralno-asfaltowej do stosowania na zimno (w workach) przez pracowników obsługi miasta.

24 marca zawarte zostały kontrakty na realizację inwestycji związanej z poprawą efektywności oczyszczalni ścieków. Zakres inwestycji będzie obejmował budowę budynku technicznego wraz z wymianą i remontem urządzeń technologicznych w budynku krat. Całoroczny budynek techniczny wraz z zainstalowanymi urządzeniami zastąpi istniejący piaskownik, będący otwartym zbiornikiem betonowym. W ramach zadania przewidziano doposażenie obiektu w niezbędne elementy tj. urządzenia kontrolne, sprzęt teleinformatyczny, sprzęt czyszczący. Wykonawcą inwestycji jest firma EKO-MTK Sp. z o. o. z Nadarzyna, natomiast kompleksowy nadzór inwestorski sprawuje Instytut Zrównoważonego Rozwoju Sp. z o. o. z Białegostoku. Wykonawcy robót budowlanych i nadzoru inwestorskiego zostali wyłonieni w wyniku trwającego ponad miesiąc postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Na realizację inwestycji Siemiatycze otrzymały 6 650 000 zł dofinansowania z Programu Inwestycji Strategicznych Rządowego Funduszu Polski Ład. Koszt całkowity zadania wyniesie ponad 8 milionów złotych. Modernizacja zostanie zakończona do połowy przyszłego roku.

Ze względu na zakończenie starej perspektywy finansowej związanej z wykorzystaniem funduszy unijnych czynimy przygotowania do kolejnego okresu programowania zaplanowanego na lata 2021-2027. Uchwalona w 2022 roku ustawa o zasadach realizacji zadań finansowanych ze środków europejskich w perspektywie finansowej 2021-2027 wprowadza możliwość korzystania przez gminy z instrumentu rozwoju terytorialnego nazwanego w niej - „Inne instrumenty terytorialne” i uzależnia od opracowania przez gminę, powiat lub ich partnerstwo Strategii Terytorialnej. Miasto od ponad roku prowadzi rozmowy, spotkania i konsultacje w sprawie powstania „Strategii Terytorialnej Partnerstwa Południowo-Wschodniego Podlasia”. Obecnie, w związku z powstaniem wstępnego projektu tej strategii zaistniała potrzeba uczynienia kolejnego kroku tj. przystąpienia do porozumienia gmin i powiatów, którego rolą będzie opracowanie i wdrożenie strategii tak by miasto w najbliższym czasie mogło efektywnie pozyskiwać fundusze unijne.

Podczas ostatniej sesji Rady informowałem o zaproszeniu naszego miasta do udziału wizycie studyjnej w dzielnicy Londynu - Hammersmith & Fulham. Wizyta odbyła się od 28 do 31 marca. Oprócz ciekawego programu zwiedzania inwestycji, gdzie zastosowano proekologicze rozwiązania, w programie zaplanowano uczestnictwo w kwartalnym spotkaniu dzielnicowej Komisji ds. Klimatu. W trakcie spotkania miałem możliwość prezentacji naszych dokonań. Przedstawiłem m.in. biogazownię, pasywną pływalnię, termomodernizację budynków użyteczności publicznej, montaż kolektorów i paneli fotowoltaicznych, wymianę pieców w gospodarstwach domowych, OZE na budynkach miasta, zielone przystanki, projekty zagospodarowania terenów zielonych. Punktem kulminacyjnym wizyty było podpisanie porozumienia, pomiędzy Siemiatyczami a Radą Hammersmith & Fulham (H&F) będącą władzą lokalną londyńskiej dzielnicy, którego przedmiot stanowi dzielenie się wiedzą i najlepszymi praktykami w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym. Mam nadzieję, że porozumienie zawarte wstępnie na okres 2 lat, będzie początkiem dłuższej współpracy samorządów, pozwoli na wymianę doświadczeń, zdobycie nowej wiedzy, umiejętności i kompetencji. Podziękowanie przekazałem także Ambasadzie Brytyjskiej za inicjowanie projektów partnerstwa i zaproszenie Siemiatycz do udziału w międzynarodowych inicjatywach. Traktujemy to jako ogromne wyróżnienie i wyraz uznania dla naszej codziennej pracy i jej wymiernych efektów.

Realizowane w mieście projekty zarówno inwestycyjne jak i społeczne staramy się promować w środowisku samorządowym. Obecnie zgłoszony został udział naszego miasta w konkursie Innowacyjny Samorząd. To projekt Serwisu Samorządowego PAP, w którym wyłaniane i nagradzane są najbardziej innowacyjne samorządy. Przedmiotem zgłoszenia był projekt bezpłatnych badań profilaktycznych mieszkańców. Ten sam przedmiot miało również zgłoszenie do konkursu Perły Samorządu Dziennika Gazeta Prawna. Obecnie czekamy na rozstrzygnięcia obu konkursów.

W placówkach oświatowych rozpoczął się okres rekrutacji do klas pierwszych oraz opracowywania organizacji placówek w nowym roku szkolnym. W najbliższym czasie w obu szkołach podstawowych zostanie przeprowadzony, przez podmiot zewnętrzny, audyt organizacyjno-finansowy. Audyt ma służyć optymalizacji wydatków oświatowych.

Zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego, nie później niż do dnia 31 maja każdego roku, jest obowiązany przedłożyć organowi stanowiącemu sprawozdanie z realizacji programu współpracy z organizacjami pozarządowymi za rok poprzedni. Sprawozdanie z realizacji programu w 2022 roku stanowi jeden z punktów dzisiejszej sesji. Polityka miasta w zakresie współpracy z organizacjami pozarządowymi w 2022 roku nastawiona była na wsparcie i umacnianie wspólnie wypracowanych mechanizmów współpracy.

Jedną z form tej współpracy jest obejmowanie patronatem Burmistrza wydarzeń, które odbywają się z inicjatywy lokalnych organizacji. Patronatem, w ostatnim czasie, objęte zostały „Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego 2023 Stowarzyszenia Motobiker’s Siemiatycze” które odbędzie się 3 maja 2023 r. oraz jubileusz 30-lecia działalności Stowarzyszenia Klub Literacki. Doceniam zaangażowanie mieszkańców w działania i projekty, których celem jest promocja aktywności społecznej, rozwoju pasji i zainteresowań a także promocja naszego miasta.

Rozstrzygnięto trzy konkursy ofert na wsparcie realizacji programów z uwzględnieniem działań z zakresu profilaktyki uzależnień. W konkursie ofert na prowadzenie świetlicy dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich i patologicznych wpłynęła jedna oferta. Dofinansowanie w wysokości 30 000 zł przyznano CARITAS Diecezji Drohiczyńskiej. W konkursie ofert na wsparcie realizacji programów związanych z podtrzymywaniem polskiej tradycji narodowej wpłynęło 5 ofert. Dwie oferty Stowarzyszenia Zwykłego „TYTAN Siemiatycze” oraz CARITAS Diecezji Drohiczyńskiej zostały odrzucone. Dofinasowanie przyznano:

1) Ochotniczej Straży Pożarnej, na podtrzymywanie polskiej tradycji narodowej poprzez muzykę dla dzieci i młodzieży - 2.000 zł;

2) Stowarzyszeniu Przyjaciół Szkoły Muzycznej I stopnia im. Wojciecha Kilara w Siemiatyczach Wokaliza na Festiwal orkiestr dziecięcych i młodzieżowych – Dęte na start - 3.000 zł;

3) oraz Stowarzyszeniu Wspierania Kultury Narodowej ,, Małe Podlasie” na projekt „Czekając na Jubileusz” - 5.000 zł.

Najwięcej ofert – 7, wpłynęło na realizację projektów związanych z zagospodarowaniem czasu wolnego dzieci i młodzieży. Odrzucono jedną ofertę Caritas Diecezji Drohiczyńskiej. Dofinansowanie przyznano sześciu podmiotom.

1) Katolicki Klub Sportowy „ORZEŁ”, na zajęcia sportowo - rekreacyjne dla dzieci otrzymał 12.000 zł;

2) Uczniowski Klub Sportowy „KANGUR”, na zagospodarowanie czasu wolnego dzieci i młodzieży roczników 2008 – 2014 otrzymał 6.000 zł;

3) Stowarzyszenie Zwykłe „TYTAN Siemiatycze”, na projekt „Pływanie z Tytanem to czasu wolnego najlepsze spędzanie”- 6.000 zł;

4) Towarzystwo Sportowe na organizację zajęć oraz imprez sportowych dla dzieci i młodzieży - 6.000 zł;

5) Ochotnicza Straż Pożarna w Siemiatyczach na organizację czasu wolnego dla dzieci i młodzieży - 7.000 zł;

6) oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Muzycznej I stopnia im. Wojciecha Kilara w Siemiatyczach Wokaliza na projekt „Muzyk – pasja czy zawód” - 3.000 zł.

Odrzucono ofertę: CARITAS Diecezji Drohiczyńskiej, Bądź Aktywny Razem z Nami.

5 kwietnia rozstrzygnięto konkurs na wsparcie realizacji programów związanych z organizacją wypoczynku letniego dzieci i młodzieży z uwzględnieniem działań z zakresu profilaktyki uzależnień. Na konkurs wpłynęło 6 ofert. Jedna oferta, złożona przez Klub Sportowy CRESA Siemiatycze, nie spełniała wymogów formalnych. Przedstawiona kalkulacja kosztów zawierała błędy wyliczeniowe w związku z czym komisja podjęła decyzję o odrzuceniu oferty.

Pozostałe oferty zostały rozstrzygnięte następująco:

1) dofinansowanie w wysokości 11 000 zł otrzymał Katolicki Klub Sportowy „ORZEŁ na działanie zatytułowane Wakacje z Orłem- wypoczynek letni dzieci i młodzieży dla 80 uczestników;

2) 6 000 zł otrzymał Uczniowski Klub Sportowy „KANGUR” na Obóz rekreacyjno – sportowy dla dzieci trenujących piłkę ręczną dla 40 uczestników;

3) 7 000 zł otrzymał Uczniowski Klub Sportowy „DANEX” na Obóz rekreacyjno – sportowy dla dzieci i młodzieży z uwzględnieniem profilaktyki uzależnień dla 50 uczestników;

4) 3000 zł otrzymało Stowarzyszenie Zwykłe „TYTAN Siemiatycze” na projekt Odpoczynek na mazurach dla 20 osób;

5) oraz 3000 zł otrzymało CARITAS Diecezji Drohiczyńskiej na projekt Działalność na rzecz dzieci i młodzieży poprzez organizację wypoczynku dzieci i młodzieży oraz przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym dla 20 uczestników.

Na zakończenie zapraszam wszystkich mieszkańców do udziału w badaniu ankietowym „Ocena potrzeb oraz badanie poziomu zadowolenia mieszkańców z życia w Siemiatyczach”. Druki ankiet są dostępne w urzędzie, trafią też bezpośrednio do mieszkańców oraz będą dostępne online na stronie internetowej miasta. Ankiety są anonimowe. Wsłuchujemy się w głosy mieszkańców, dlatego poznanie Państwa opinii i oczekiwań jest bardzo ważne. Jak mieszkańcy oceniają jakość życia w Siemiatyczach? Co należy zmienić albo poprawić? Jakie sprawy wymagają pilnego i konkretnego działania? Badanie ma pomóc w znalezieniu odpowiedzi na te i inne pytania. Na podstawie wyników badania zostaną wypracowane rozwiązania odpowiadające potrzebom mieszkańców, usprawniające proces świadczenia usług publicznych pozostających w gestii samorządu Miasta Siemiatycze. Badanie ankietowe zakończy się z końcem maja.

Dziękuję za uwagę

Read 88 times Last modified on Tuesday, 18 April 2023 11:22